Woda kotłowa – dlaczego powinniśmy o niej pamiętać?

Kotły oraz inne tego rodzaju instalacje potrzebują do bezawaryjnego funkcjonowania odpowiedniej wody. Niestety, w naszych rurach płynie zwykle woda o dużej twardości. Dlatego nie może być wykorzystywana w kotłach – istnieje bowiem wówczas prawdopodobieństwo, że ich części zardzewieją albo będzie osadzać się na nich kamień. Właśnie z tego względu w kotłowniach stosuje się jedynie wodę kotłową. Z uwagi na fakt, iż jest to naprawdę istotne dla sprawnego funkcjonowania kotłów, warto napisać kilka zdań na temat tej cieczy. Jakimi sposobami się ją otrzymuje? Jakie powinna mieć cechy?

Parametry wody kotłowej

Woda kotłowa powinna być w szczególności miękka – niedopuszczalne jest stosowanie o dużej twardości. Poza tym ważny jest odczyn – pH powinno mieć wartość maksymalnie dwanaście. Ma to duży wpływ, jeśli mówimy o rozpuszczeniu żelaza. W wodzie kotłowej nie powinna być zawarta spora ilość dodatkowego tlenu, bo ten może skutkować korodowaniem podzespołów kotła. Woda kotłowa musi być oprócz tego na bieżąco sprawdzana pod kątem zawartości kamienia.

Uzdatnianie wody kotłowej

W systemach ciepłowniczych za dostarczanie wody kotłowej odpowiadają obecnie prawie zawsze stacje odwróconej osmozy. Technika ta polega na przepuszczeniu cieczy przez specjalną błonę, przez co prawie wszystkie zanieczyszczenia zostają z niej usunięte. Odwrócona osmoza odbywa się bez przerwy, ze względu na co do kotła na bieżąco trafia woda kotłowa o najlepszych cechach, zaś wykorzystywanie tej techniki jest stosunkowo tanie.