Dania kojarzone z polską kuchnią – o żurku i barszczu białym

Dowiedz się, gdzie kupić żurek polski.

Obecnie rzadko już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez ciągły pośpiech, co wywołuje konieczność natychmiastowego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków kiedyś oferowanych na ogół jako to drugie danie. Lecz typowo polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, pozostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli własnoręcznie przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to nadal są one stałą pozycją w menu gospód oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo stawiane na stołach podczas spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Żurek a barszcz biały – Żurek i barszcz biały – różnica kryje się nie tylkow zakwasie

Jeśli spyta się Polaka o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to od razu przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Sporo osób wręcz nie widzi podstawowych różnic pomiędzy tymi daniami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem tradycyjnie żurek przygotowuje się z zakwasu z mąki żytniej, barszcz biały natomiast – na zakwasie na mące pszennej. Jednak to nie wszystko, co odróżnia te zupy, choć trzeba dobitnie podkreślić, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Kuchnia jest przecież sztuką, a każde danie jest odbiciem indywidualnych upodobań oraz umiejętności kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego zwykle wkłada się więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej złożona, bo w ramach tej rodziny zup można wyróżnić trzy warianty:
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z jajkiem oraz pieczywem;
– gęsty, kwaśny żur przygotowywany przeważnie z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.

Zakwas na żurek i barszcz biały? Przygotować osobiście czy kupić?

Wykonanie zakwasu na wyliczone powyżej zupy nie jest skomplikowane, choć nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. Na blogach kulinarnych znaleźć można kilkanaście przepisów na zakwas, które warto przetestować. Wykorzystując jednakże domowy zakwas trzeba zaplanować przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Wobec tego, gdy chętka np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodziewanie, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym przyrządzimy aromatyczny barszcz biały i tradycyjny żurek śląski albo staropolski.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]