Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Dowiedz się, gdzie zamówić kapustę kiszoną bez konserwantów, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Niepowtarzalny smak kapusty kwaszonej jest bez wątpienia częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona komponentem wielu potraw i przeciętny Polak dość często widzi ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kiszona to wyjątkowo zdrowe pożywienie.

Kwaszona kapusta – czemu powinno się spożywać?

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bo te dwie nazw stosuje się na zmianę, to jeden z tych produktów spożywczych wynalezionych za sprawą poszukiwania przez człowieka sposobu na długie składowanie pożywienia. Na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej, cienko posiekane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez parę miesięcy. Niegdyś spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie konieczne witaminy czy składniki odżywcze, których pozyskanie podczas zimy było znacznie trudniejsze niż dzisiaj. A trzeba zaznaczyć, iż w kapuście kwaszonej jest mnóstwo substancji, które są niezbędne dla poprawnego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się również inne kluczowe dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B3, B6, B12). Ponadto, kiszona kapusta to źródło m.in. błonnika pokarmowego, fosforu i żelaza. Zarazem to pożywienie niskokaloryczne, toteż poleca się jego konsumpcję osobom pragnącym schudnąć.

W jakich potrawach znajdziemy kwaszoną kapustę?

Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się zarówno jako przystawka do potraw, jak i jako kluczowy ich składnik. Nieprzetworzoną zwykle je się ją jako surówkę z cebulką i tartą marchwią, która pasuje do potraw z ryb czy ziemniaków, a sporadycznie na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To również składnik, który perfekcyjnie harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w farszu do pierogów, łazanek i pasztecików. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie zaistniałyby ukochane polskie dania jak bigos, kapuśniak czy góralska kwaśnica.

Generalnie każdy kucharz ma własny sposób na kapustę kiszoną, aczkolwiek w dzisiejszych czasach sporadycznie zakwasza się ją w mieszkaniu, bo nie ma już potrzeby magazynowania jedzenia na czas zimy. Kapustę kiszoną w wielkich oraz niewielkich opakowaniach bez trudu nabyć można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją przez internet. Polscy producenci mają w swojej ofercie też kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]