Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, przedtem mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób pominąć także napojów takich jak maślanka, kwas chlebowy czy wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego organizmu składniki niezbędne dla jego prawidłowego działania.

Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający multum substancji oddziałujących pozytywnie na nasze samopoczucie. Kluczowym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź inny kwaszonek to również kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysokie stężenie witaminy C – już filiżanka tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kiszonej kapusty – czemu trzeba go pić?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na dodatek nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub refluks. Stanowią one też ochronę w czasie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]