Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to danie jedynie na święta, którą spożywamy na ogół podczas Wigilii albo znaczących rodzinnych imprez. W domach, w których tradycja spożywania dwudaniowych obiadów wciąż trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do wielu potraw.

Barszcz czerwony – pasuje do kiełbasy i do bułeczek drożdżowych z mięsnym nadzieniem

Wydaje się, że barszcz czerwony to niezbyt trudna do przygotowania zupa z buraków, która sama w sobie nie jest bardzo pożywnym daniem. Lecz właśnie jego kwaśny, a zarazem trochę słodkawy aromat sprawia, że perfekcyjnie stapia się on z odmiennymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – jedni przedkładają kiełbasę, jajko oraz kartofle, inni wrzucają do niego uszka z mięsem, kapustą bądź grzybami. Barszcz czerwony to doskonała strawa obiadowa, lecz również smakowita przekąska bądź kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak chrupiącego krokieta z grzybami bądź drożdżówki z kapuścianym farszem.

Trzeba podkreślić, że barszcz czerwony, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą bardzo tuczącą. Danie to postrzegane jest za zdrowe, gdyż dostarcza organizmowi witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, kwas foliowy, jak również sporo żelaza, przez co zaleca się je anemikom. Natomiast ze względu na fakt, że podstawą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem na co dzień spożywa się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.

Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na zakwasie z kiszonych buraków!

Nie ma kanonicznego przepisu na barszcz z buraków – każdy szef kuchni stosuje własne ulubione dodatki i na różny sposób przyprawia tę zupę. Niektórzy wsypują do niego łyżeczkę cukru, aby podkreślić naturalną słodkość buraka, drudzy wolą pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaskowaty smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek zawiera więcej istotnych minerałów i witamin. Taki zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przyrządzać samemu, lecz okres fermentacji trwa minimum tydzień. Jeśli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup gotowy już zakwas na barszcz czerwony w markecie albo online.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]