Dieta szpitalna

Dieta w leczeniu szpitalnym

Dieta w leczeniu szpitalnym polega na zapewnieniu choremu dostatecznej ilości składników odżywczych, takich jak węglowodany, składniki mineralne czy witaminy, których przez dolegliwość nie potrafi przyswoić ze zwykłym pożywieniem. Proces ten nosi miano żywienia medycznego. Jeżeli zostanie ono zainicjowane odpowiednio wcześnie, najlepiej tuż po wykryciu choroby, wesprze w leczeniu i poprawi samopoczucie pacjenta.

Żywienie medyczne

Żywienie medyczne dzielimy na: pozajelitowe (dożylne) i żywienie dojelitowe (przez przewód pokarmowy). Najmniej inwazyjnym sposobem żywienia dojelitowego jest żywienie doustne. Jednak gdy chory nie jest w stanie spożywać posiłku normalnie, podaje mu się przygotowany specjalnie dla niego posiłek w płynnej formie, zawierający niezbędne składniki odżywcze, przez sondę, którą zakłada się do przewodu pokarmowego. Żywienie dożylne ma zastosowanie gdy choroba nie pozwala na stosowanie żywienia dojelitowego. Omija się w ten sposób przewód pokarmowy. W tym przypadku niezbędne jest jednak zastosowanie specjalnych środków, wprowadzanych wprost do krwioobiegu.

Recomed