Jak przygotować właściwą dietę dla starszych?

Wiele schorzeń, które dotykają ludzi starszych jest rezultatem złego odżywiania. Kłopot bardzo ważny jest w przypadku osób żyjących samodzielnie – rzadko chodzą po zakupy, co skutkuje ograniczeniem spożywania produktów nieprzetworzonych oraz zastąpieniem ich konserwami czy zupami instant. Braki istotnych witamin zagrażają zdrowiu emerytów, ale wielu takich problemów łatwo się uniknąć – należy stosować odpowiednią dietę. Jak zatem musi wyglądać dieta dla starszych? Które składniki powinny się w niej znaleźć?

Dieta dla starszych – co spożywać?

Dieta dla seniorów bezwzględnie musi dać nam kwasy omega-3 – raz w tygodniu powinniśmy więc zjeść tuńczyka czy śledzia. Ze względu na korzystny wpływ na serce, w diecie dla osób starszych nie powinno zabraknąć mięsa indyka. Wołowina dostarcza nam żelaza, zaś wapnia dostarczy nam mleko – często sięgajmy po kefiry, twarogi i świeże mleko. Najważniejszymi składnikami diety ludzi starszych są produkty zbożowe – razowe chleby, kasze oraz kluski. Komponując dietę dla seniora można również skorzystać z odpowiednich płynów, dostarczających wszystkich potrzebnych substancji odżywczych i preparaty z minerałami.

Najpopularniejsze błędy na diecie dla starszych

Nie zapominajmy, iż nawet najstaranniej zaplanowana dieta dla starszych nie da oczekiwanych skutków, jeśli nie wyłączymy z jadłospisu groźnych produktów. Wystrzegajmy się przede wszystkim wieprzowiny, bo zawiera duże ilości cholesterolu. Z podobnego względu zmniejszmy liczbę spożywanych żółtek – jedzmy je najwyżej dwa razy w tygodniu. Białka jaj wolno natomiast spożywać bez ograniczeń – pozytywnie oddziałują na budowę mięśni.

Recomed