Na problemy z brakiem białka

Dieta wysokobiałkowa posiada mnóstwo zalet. Białko wspomaga regenerację tkanki mięśniowej, zatem dieta zawierająca jego duże ilości polecana jest osobom uprawiającym sport. Będzie też idealnym rozwiązaniem dla ludzi zamierzających zrzucić nadprogramowe kilogramy, gdyż nie wszystkie dostarczane z białkiem kalorie przerabiane są przez układ trawienny w tkankę tłuszczową. Jak zatem ją wprowadzić? O czym wiedzieć przechodząc na dietę wysokobiałkową? Jakie niebezpieczeństwo wiąże się z jej stosowaniem?

Dieta wysokobiałkowa – jakie potrawy spożywać?

Podstawowym składnikiem diety wysokobiałkowej są z pewnością produkty z mleka – powinniśmy spożywać zwłaszcza białe sery, kefiry lub zsiadłe mleko. Ważnym nośnikiem białka okazuje się też białe mięso – dieta wysokobiałkowa powinna dostarczać duże ilości kurczaka oraz indyka. Poza tym musimy jeść dużo ryb – przede wszystkim morskich, czyli gatunki takie jak dorsz oraz łosoś. Pamiętajmy też, że sód niekorzystnie wpływa na wchłanianie białka – nie powinniśmy zatem dodawać zbyt dużo tego składnika do przygotowywanych potraw.

Niebezpieczeństwo przy diecie wysokobiałkowej

Dieta wysokobiałkowa pozwala szybko zrzucić zbędne kilogramy, jednak nie powinniśmy pozostawać na niej zbyt długo. Specjaliści zalecają, by nie spożywać potraw zawierających wiele białka dłużej niż cztery tygodnie, bo po tym okresie nietrudno uszkodzić trzustkę. Jeśli chcielibyśmy zrzucić więcej, po odbyciu diety wysokobiałkowej warto zwyczajnie zmniejszyć ilość spożywanych kalorii – jest to wszak najbezpieczniejsze i najbardziej efektywne wyjście.

Recomed