Jak żywić chorych
Leczenie żywieniowe jest stałym elementem powrotu do zdrowia. Celem prowadzenia takiego leczenia jest poprawa stanu odżywienia i przybliżenie powrotu do zdrowia. Do ustalenia właściwego sposobu leczenia żywieniowego wymagana jest ocena stanu zdrowia chorego pacjenta, opierająca się na badaniu stopnia odżywienia, wyrównaniu potrzeb metabolicznych oraz określeniu oczekiwanych efektów.
Właściwe żywienie chorych
Osoby cierpiące na choroby przewlekłe często mają większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze (węglowodany, białka, sole mineralne, tłuszcze) niż osoby zdrowe. Zaniedbanie dostarczania tych składników zwykle ma takie skutki jak: osłabienie, gorsze samopoczucie i pogorszenie stanu zdrowia pacjenta. Dlatego bardzo ważne jest stosowanie zbilansowanej diety. Chorzy czesto mają trudności z gryzieniem i przełykaniem, z tego powodu dobrze jest podawać potrawy o rzadkiej konsystencji. Ich przygotowanie nie jest długotrwałe, ale zwykle brak im walorów estetycznych i chory odmawia jedzenia. Polecane jest podawanie 5 niedużych posiłków na dobę, co 3-4 godziny.
Odżywki dla chorych
W przypadku, gdy chory nie chce przyjmować pokarmów, jest niedożywiony, a także dla suplementacji dobrze jest zastanowić się nad stosowaniem odżywek dla chorych. uzupełniają one brakujące składniki odżywcze, nie będąc substytutem przemyślanego żywienia chorego, ale znacznie je wspomagając. Odpowiednio stosowane, razem ze zbilansowaną, poprawnie opracowaną dietą znacznie przyspieszają chwilę powrotu do zdrowia. Na rynku dostępnych jest dużo preparatów, opracowanych z myślą o potrzebach chorego.
Recomed