Wycięcie polipa w Szpitalu Skawina

Polipy mogą wprawdzie zdawać się niegroźne, jednak ich pojawienia nie możemy bagatelizować. Chociaż bezpośrednio nie zagrażają naszemu zdrowiu, po paru latach potrafią przerodzić się w zmiany rakowe. W jaki sposób więc zdiagnozować polipa w przewodzie pokarmowym? Kiedy zgłosić się do lekarza? Jak wygląda życie pacjenta, który miał usuniętego polipa?

Wycięcie polipa – jak go zdiagnozować?

Objawem, który świadczy o polipie w jelitach bądź żołądku jest charakterystyczny ból pojawiający się przy zginaniu. Pacjenci niekiedy porównują to do bólów menstruacyjnych lub schorzeń dróg moczowych. U osób z polipem w przewodzie pokarmowym występują też krew z odbytnicy, ale zwykle narośl nie daje żadnych objawów, dlatego diagnozuje się go podczas wykonywania różnych badań.

Nie zwlekaj z wycięciem polipa

Z odwiedzeniem lekarza nie powinniśmy zwlekać przede wszystkim dlatego, że niewycięty polip potrafi przeistoczyć się w raka. Szczególnie narażeni są na to chorzy, po czterdziestym roku życia.

Wycięcie polipa – jak zrobi to medyk?

W przypadku zaobserwowania mniejszych narośli, wycięcie polipa może odbyć się metodą kolonoskopową. Kiedy jednak narośl jest większa, lekarz powinien zdecydować się na operację. Wycięcie polipa nie niestety kończy leczenia – po jego usunięciu, bezwzględnie należy dokonać jego analizy pod kątem obecności komórek nowotworowych.

Wycięcie polipa – jak się odżywiać po zabiegu?

Chorzy, którzy przeszli wycięcie polipa powinni unikać wołowiny oraz konserwantów. Dobrze, kiedy do swojej diety włączą potrawy zawierające dużo błonnika i naturalną wodę.