Kup chleb z rzemieślniczej piekarni i poczuj różnicę

więcej »

Pieczywo jest wymieniany wśród najważniejszych elementów naszego jadłospisu. Jemy go bardzo wiele, zatem najlepiej, kiedy okaże się on najwyższej jakości. Nic więc zaskakującego, że produkowane w fabrykach chleby tracą ostatnimi laty klientów – są niesmaczne, zaś po paru dobach stają się niezdatne do spożycia. Na naszym rynku ostatnio naprawdę często spotkać można natomiast chleby wyrabiane tradycyjnymi sposobami i niezawierające syntetycznych domieszek poprawiających ich wytrzymałość. Czemu warto je kupować? Jak one są produkowane? Jak funkcjonuje tradycyjna piekarnia?

Co znajdziemy w tradycyjnej piekarni?

Jak łatwo się domyśleć, tradycyjna piekarnia w Krakowie lub pozostałych dużych miejscowościach swoją ofertę opiera na rzemieślniczych chlebach. Zwykle bywają produkowane na zakwasie, lecz łatwo kupić również chleby na drożdżach. Oprócz tego miłośnicy rzemieślniczych piekarni często wybierają pieczywo, które w ostatnich dekadach zniknęło z rynku – na przykład obwarzanki. Rzemieślnicze pieczywo zawiera często również najróżniejsze ziarna i rodzynki.

Dobre strony wyrobów z rzemieślniczej piekarni

Źródłem dobrej renomy tradycyjnego chleba jest w szczególności jego aromat – pod tym względem wypada dużo korzystniej niż chleby z fabryki. Plusem opisywanego chleba okazuje się również typowa dla niego różnorodność – wśród setek gatunków najróżniejsi ludzie kupią produkty dostosowane do swoich potrzeb. Nie sposób zapomnieć także o tym, że wypieki, które proponuje tradycyjna piekarnia okazują się dużo zdrowsze, bowiem nie dostarczają niebezpiecznych dla ludzkiego organizmu chemicznych ulepszaczy.

Nasze dane:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]