więcej o obwarzankach krakowskich »
Mają niepowtarzalny aromat, prezentują się naprawdę interesująco, a nabyć je można tylko w jednym mieście na świecie. O czym piszemy? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które na pewno są symbolem historycznej stolicy Polski i najważniejszą tradycją tamtejszych piekarzy. Z jakiego względu cieszą się tak dużym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności chcą skosztować właśnie opisywanego specjału?
Historia obwarzanków krakowskich
Historia wyrabiania obwarzanków krakowskich sięga aż XIII wieku. W kronikach pierwszy raz pojawiły się sto lat po tym, kiedy zauważono, iż przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je jedynie w czasie Wielkiego Postu, ale później na stołach pojawiały się też w pozostałych miesiącach. W XV wieku król Jan Olbracht wydał dokument, według którego mieli prawo produkować je tylko rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Podobną ustawę ustanowiła 5 stuleci potem UE, dodając je na listę produktów tradycyjnych.
Obwarzanki krakowskie – metody wypieku
Obwarzanki mają formę pierścienia z wyraźną plecioną powierzchnią i średnicę około 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od stuleci produkowane są według identycznej receptury. Ich określenie i niepowtarzalny aromat okazują się skutkiem gotowania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – na przykład solą lub serem – i piecze.
Nasze dane:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]